V MF DNES dne 18. 8. 2011 Janek Kroupa publikoval článek: „Špína okresní justiční ligy“. V tom názvu je všechno. Případ se týká Okresního státního zastupitelství v Prachaticích. Negativní roli v něm sehrála bývalá vedoucí této pobočky, JUDr. Miroslava Prokešová a její bývalý náměstek JUDr. Josef Fraško. Role pozitivní, ač je to téměř neuvěřitelné, byla přisouzena prachatické policii.
O co v kauze šlo. Finanční úřad v Prachaticích odhalil podvod s DPH jakéhosi místního podnikatele Lainky. Údajně jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů Prachaticka. Trestní řízení a později i vyšetřování proti němu Prokešová spolu s Fraškem zastavili. A jelikož se zázraky dějí nejen na Vánoce, přišel na účet manžela Prokešové půl milion korun českých. Byla to „půjčka“, hádáte správně, od pana Lainky. „Půjčka“ se nesplácela, penízky se utrácely. A aby fraška s Fraškem byla dokonalá, manžel Prokešové byl a možná dosud je policajt z Českých Budějovic.
Po zásahu prokurátora Terminátora Fraška, který případ dozoroval, bylo zrušeno rozhodnutí o zahájení trestního stíhání. Fraško policii nařídil, aby případ jen prověřovala. Nicméně trestný čin to byl, policisté to nevzdali a za několik měsíců opět přišli s návrhem podnikatele (prokurátorského kamaráda, to dosud nebylo uvedeno) stíhat.
Prachatické státní zastupitelství ale zakročilo podruhé. Tentokrát si na policisty došlápli rovnou dva Terminátoři. Prokešová a Fraško na poradě s vedením policie trvali na tom, že se musí případ odložit definitivně.  Tak se i stalo!!! Policisté musí respektovat názor státního zástupce, i když s ním nesouhlasí. Věc byla zametena pod koberec.
Když na případ upozornila MF DNES, Prokešová podlehla panice a běžela hned za svým nadřízeným, krajským státním zástupcem v Českých Budějovicích. Asi mu podala svoji verzi příběhu. Nebylo proto žádným překvapením, že výsledkem šetření nadřízeného orgánu byl lakonický výrok: nic se nestalo!!!
Janek Kroupa použil vtipné sousloví: „Jihočeští bratři si navzájem zachránili krk.“ Vypadalo to, že lumpové ze státního zastupitelství budou mít opět navrch. Omyl. Měli smůlu. Spis si totiž nechalo předložit Vrchní státní zastupitelství v Praze.
Řečeno právní mluvou, VSZ Praha si vyžádalo dohledovou prověrku, kterou mělo provádět Krajské státní zastupitelství v Českých Budějovicích. Přezkoumalo její závěr a neztotožnilo se s ním. Takto se opatrně a čistou „právničtinou“ popisuje to, co běžný občan nazývá odhalení lumpárny zametené nadřízeným orgánem pod koberec. Až po této intervenci se věci daly do pohybu.
Podnikatel byl nejspíš odsouzen, z Prokešové se stala řadová prokurátorka, dnes možná už ani to ne. Stála vůbec před soudem? O ni mi až tak nejde. Své nejspíš po zásluze dostala. Pointa, vlastně dvě, jsou úplně někde jinde a týkají se žalobce Fraška.
Spina.jpgFraško, který popisovaný případ přímo ovlivňoval a zastavoval, byl za odměnu povýšen do funkce šéfa prachatického státního zastupitelství! Trčí tam dodnes. Pan Kroupa to popisuje slovy: „Její místo v čele prachatického úřadu obsadil ten nejpovolanější nástupce.“ Pochopitelně celou kauzu provázelo to, že naši stateční Terminátoři se po svém odhalení strachy podělali. Nezvedali telefony novinářům, nereagovali na SMS, odmítali se vyjádřit, prchali atd. Typické chování „nevinných“.
Neříkal jsem v jednom článku, že by nad každým státním zastupitelstvím měl viset náborový slogan: „Chceš beztrestně porušovat zákon? Staň se státním zástupcem!“ Chápete to? Rozumíte tomu? Já tedy ne… Tak to možná chodí už jen v Demokratické republice Kongo (ten stát skutečně existuje).
Na to musí mít člověk kachní žaludek, jinak by se musel pozvracet. Ale ono bude ještě hůř.
Prokurátor, Terminátor a nezničitelný Fraško byl už jako šéf Okresního státního zastupitelství v místním supermarketu přistižen při krádeži čokolády. Může to být roztržitost, může to být kleptomanie, kdo ví. Ovšem výše uvedené možnosti jaksi zpochybňuje ten fakt, jak se prokurátorský zlodějíček zachoval, když byl přistižen. Předmětu doličného se úplně chladnokrevně snažil zbavit a zahodil ho.
To je racionální chování zametače kauz. Žádná roztržitost. Tak se nechová roztěkaný či nepozorný člověk. Asi to někteří státní zástupci mají v krvi a jednají instinktivně. Pochopitelně se vše vyřešilo jen pořádkovou pokutou. Nic víc. Jeho nadřízení z Českých Budějovic se za něj opět postavili. Připomíná mi to jednu povídku od Jaroslava Haška, kdy pan farář „byl jen trochu veselej“ a kostelník „vožralej jak to prase“, ač na tom byli oba úplně stejně. Je to přibližná interpretace, haškologové nekamenujte.
Takže tu máme vedoucího Okresního státního zastupitelství, který policii brání ve vyšetřování korupce a v supermarketu krade čokoládu jak straka. A přesto je „úplně nevinnej“. Co potom vyvádí jeho podřízení, si raději ani nepředstavuji. Krásný příklad měření dvojím metrem. A tito rozumbradové, tito svatoušci, tito pokrytci, tito farizejové a šmejdi nás, občany, budou poučovat o dodržování zákona?
Mezi státními zástupci se najde mnohem víc lotrů, než mezi soudci, policisty nebo takzvanými kmotry. Dosaďte si jiný název kraje a z tohoto skanzenu obskurních prokurátorů na vás vyjukne další Prokešová a další Fraško. Jen se budou jmenovat jinak. A zaříkávač a krotitel duchů Zeman z Nejvyššího státního zastupitelství bude mlžit, že státní zastupitelství je úplně v pořádku.
Potom bude na místě napsat článek, jak to chodí na NSZ Brno. Půjde o dvě kauzy. Jednu mediálně známou, tou druhou bude má osobní zkušenost. V obojím bude popsáno to, co by Kalousek glosoval vulgární otázkou „To jsou tam všichni takoví debilové?“ kterou vznesl po jednání s Věcmi veřejnými. Abych čtenáře proti sobě nepopudil, použiji smířlivější formulaci: Půjde o trošku pomalejší státní zástupce v praxi NSZ Brno.
text.jpg
Foto: hollywoodreporter.com