Google+

pátek 13. prosince 2013

Moderátor Moravec a jeho kumpáni

Foto: archív IHNED.cz
Když jsem ze schránky vytáhl MF DNES ze dne 21. 11. 2013, padl jsem jako podťatý. Titulek „Kauza Nagyová: chapadla až v justici“ mě poslal do kolen. Začal jsem třesoucí se rukou dále listovat novinami. Jakmile jsem uviděl vnitřní dvoustranu, zatmělo se mi před očima podruhé. Napadlo mě pouze jediné: Už je čapli! Už je mají! Dostali Rittiga s Janouškem a určitě i Nečase!“ Tolik textu, tolik písmenek. Nic jiného to být nemůže. Už je to tady! Z radosti nad vítězstvím olomouckých prokurátorů jsem vypil láhev šampaňského na jeden zátah. Tím jsem se, po Švejkovi, stal možná druhým člověkem, kterému se to podařilo.
Šlachtova chapadla v justici
Až poté jsem se dal do čtení. Radostné očekávání ale splasklo jako všechny Ištvanovy teorie. Ani bublinky šampaňského mi nevrátily onen povznášející pocit z počátku. Všechno bylo jinak, jako vždy. Jenže ne po Ištvanovsku, ale po Šlachtovsku. Text byl jalový. Není to chyba novinářů z MF DNES.  Co jim zbývalo, než zaznamenat další nesmysly jednoho člena populární dvojice Ištvan – Šlachta. Někdy mám dojem, zda tito pánové nevypadli ze seriálu „Byli jednou dva písaři“. Oni jsou ale mnohem lepší. I pan Bouvard a Pécuchet by jim záviděli jejich právní konstrukce a vynálezy.
Obsahem článku bylo opět velké NIC. Po kolikáté již? Policajti se prý snaží prolomit šifry u těch dokumentů, které při domovních prohlídkách zabavili u kmotrů a jejich právníků. Nejde to. Zatím. Jinak by už kmotři dávno viseli. Až to policajti prolomí, zjistí, že šlo o obyčejnou e-mailovou komunikaci. Byly uváděny dva běžně používané šifrovací programy. PGP a PowerCrypt 2000. Enigma to tedy nebyla. Těšme se na šokující odhalení. Manželky či přítelkyně si nejspíš posílaly recepty na vánoční cukroví. Nevím, kdo po takovém „odhalení“ skončí zase ve vazbě.
Co dál Šlachta nabídl? Tajemno. Záhady Ištvanova hlavolamu jako ve Stínadlech. Zdlouhavý proces. Kdosi jim temně škodí a hází klacky pod nohy, atd., atd. Žádná fakta. Už to nudí. Oni nás chtějí otrávit tím, že všechny vodí za nos. Opakovaný vtip přestává být vtipem. Nejde o to, že policie pochopitelně nemůže řešit vyšetřování jako reality show, v přímém přenosu. Jenže když položili vládu, veřejnost má právo být informována, jak to opravdu bylo. A času, aby se k něčemu dopídili, měli až až.
Možná, aby Janouška konečně dostali, měli by se zajímat, komu Janoušek volal po nehodě. A proč není dosud odsouzený. Jiný by už bručel. Jenže to by museli hrábnout do vlastních řad. Když policie není schopna rozseknout takovou „prkotinu“, její bláboly, že vyřeší Janouškovo kmotrovství, patří do říše pohádek. Pohádek o amerických policajtech. Tomu už nevěří ani oni a umetají si cestičku do „předem připravených pozic“. Ze kterých jistojistě přejdou do razantního protiútoku. Nejspíš zase proti další vládě. To když Temelín nebude přiklepnut Američanům.
Aby byla nějaká sranda, než přejdu k dalším věcem, budu Šlachtu citovat:
Lidé byli dosazováni na určité funkce, aby tam poté plnili úkoly. A pozor, nemuselo jít o korupci.“ Geniální postřeh! Ježíši Kriste! Hlavně se mi ulevilo, že nešlo o korupci. Zavřít je lumpy. Nevím ale které. Autora tohoto výroku? Dosazené lidi? Nejlíp, podle Ištvana, všechny.
„Intenzivně pracujeme na všech větvích.“ To je jak reklama od Mountfieldu. Já říkal, že na to jdou od lesa.
„Útvar se semknul.“ Jak jinak, když jim hrozí nejspíš trestní stíhání za porušování zákonů a nerespektování soudních rozhodnutí.
„V budoucnu to dokážeme.“ V které pětiletce? Další komentář netřeba.
„My všichni jsme počítali s tím, že už tady v září nebudeme, že se na nás sesypou a zlikvidují nás.“ Škoda, že se tak stane až s delším časovým odstupem. To září by se mi líbilo víc.
Šlachta si dále pochvaluje oporu v náměstkovi policejního prezidenta Václavu Kučerovi a v policejním prezidentu Martinu Červíčkovi. Zapišme si ta jména, ať víme, kdo je kryl.
Nezapomněl ještě připomenout, že „… pod nejvyšším žalobcem Pavlem Zemanem státní zastupitelství prochází očistným procesem.“ Já si toho nevšiml. Podle Šlachty někteří státní zástupci a soudci blokovali vyšetřování závažných kauz. Někteří lidé prý prostě nechtěli, aby na vážných kauzách pracovali. To je závažné obvinění. Pochopitelně bez důkazů. Proč je čistič a zaříkávač Zeman z Brna nevypral do běla?  Ne soudce. Na ty nemůže, ale státní zástupce. Proč je nerealizovali? To si troufnou pouze na politiky a sekretářky? Už jen scházelo, aby Šlachta pronesl klasickou větu: „Procesy byly nastaveny“
Souhlasím jen s jedním. Že toto opravdu někteří žalobci dělali a dělají. Na rozdíl od Šlachty je ale můžu jmenovat. A můžu pojmenovat i jejich nezákonné činy. Nemá-li Šlachta dál koho zavřít, ať mi pošle e-mail, já mu odpovím a může realizovat hned druhý den. A vezme-li to pěkně od podlahy, dostane se od přerovského státního zástupce Mgr. Ivo Krobota, přes všechna nadřízená státní zastupitelství až k Ištvanovi. Národ musí být opět šokován. Komedii s Nečasem a zejména s kmotry dokáže trumfnout jen to, když se budou realizovat a zatýkat sami mezi sebou. Bylo by to takové novátorské a revoluční řešení.
V tom článku byla spousta frází, zbytečných vět, omílání stokrát omletého. Nic nového. A jako pokaždé, skutek utek. Abych ale tuto pasáž citátů z MF DNES ukončil optimisticky, uvedu slova komentátora Karla Steigerwalda. Jednalo se o článek „Nečasiáda. Orgány vsadily vše. Co když nevyhrají?“ ze dne 15. 11. 2013. Šlo o takové varování a zamyšlení nad kauzami Ratha a Nečase. Cituji závěr onoho článku:
„Expremier i exhejtman vážně obvinili orgány. Je na orgánech buďto ta obvinění rozdrtit nebo za ně krutě pykat. Obvyklá reakce, nevidím, neslyším, už není možná. Před orgány a soudy leží jediné východisko: neochvějný a jasný rozsudek.“
Pan Steigerwald měl pouze za slovo krutě přidat ještě další: „a nemilosrdně“. Stejně jako postupovali žalobci a policajti. Potom to bude vyvážené.

Nevyvážený Moravec
Moravec.jpgO propojení médií s olomouckými prokurátory toho bylo již dost napsáno. Nakonec i já se k tomu vyjadřoval ve svém článku „Petr Nečas – politická Iveta Bartošová“. Tyto informace jsou zajímavé, týkají se totiž veřejnoprávní ČT, proto je zrekapituluji a doplním o další fakta.
ČT by měla být objektivní a vyvážená. Jenže ona je „objektivní a vyvážená“. Nejzprofanovanější jsou Otázky Václava Moravce. Není to tak dávno, kdy v tomto pořadu vystupoval policista Robert Šlachta. Moravec byl tenkrát jako utržený z řetězu. Téměř mi bylo Šlachty líto. Moravec ho současně griloval a válcoval. Koulel přitom divoce očima, šustil papíry a třásl se nad tím, jak Šlachtovi položí další otázku na tělo. Ani se nemohl dočkat, až Šlachta odpoví. Hned od pasu střelil další dotaz. Přímo se tetelil blahem.
Šlachta byl celou dobu ve střehu a napjatý. Jako u výslechu prováděného velkým inkvizitorem.  Jakmile tortura vedená Moravcem skončila, Šlachta si doslova oddechl. Stalo se tak konci pořadu, kdy již bylo zřejmé, že žádná další otázka nebude položena. To oddechnutí bylo dobře slyšet ale i vidět – řeč těla. Opravdu si nevymýšlím, kdo bude aktivní a najde si záznam těchto OVM na internetu, zjistí, že říkám pravdu. Moravec si Šlachtu tenkrát opravdu vychutnal. Doslova si na něm zgustl.
Nic proti tomu. Bylo to možná tvrdé, ale to bych Moravcovi odpustil. Je to moderátor, chtěl ze Šlachty dostat informace. Tisk to nijak nekomentoval. Možná „nezávislá“ média nechtěla pitvat „vyduseného“ Šlachtu. Jediný, kdo se k tomu později (kriticky) vyjádřil v MF DNES, byl Martin Stropnický z hnutí ANO 2011.

Port Zbraslav: Moravec – Bradáčová - Šlachta
trio2a.jpgZanedlouho po tomto křižování Šlachty došlo k zajímavému setkání v restauraci U přístavu v Praze-Zbraslavi. Setkal se tam „inkvizitor“ Moravec se svou „obětí“ Šlachtou a velela tomu Bradáčová. Vypadalo to, že si Šlachta na pomoc proti Moravcovi přivedl silnější sestru s ostrými lokty, JUDr. Lenku Bradáčovou. Nikdo z nich dodnes nevysvětlil účel této schůzky. Moravec, jako Hujer, si podle fotografií náhodného svědka cosi pečlivě písemně zaznamenával. Možná mu paní Bradáčová diktovala nějaký pikantní recept. Asi stejný, který dala Kubovi a Pospíšilovi. Proto při tomto setkání padala jména těchto politiků z ODS. Nejspíš to byl recept na to, co Petr Nečas nazývá bramboračkou. Zde si můžete prohlédnout další fotografie.

Vyvážený Moravec
trio4a.jpgMoravec si poznámky dělal jistě pečlivě. Když po oné Zbraslavi měl pozvaného do OVM prokurátora Ivo Ištvana, choval se úplně jinak. Byl zpacifikován, byl zglajchšaltován, byl jako vyměněný, byl servilní. Oba tam seděli jak dva mudrci a hovořili moudře, téměř státotvorně. Řešili, kolik andělů se vejde na špičku jehly a další nesmysly. Jinými slovy, řešili, jak to vůbec bylo s tím sledováním či nesledováním paní Nečasové. Podružné detaily v podružné kauze.
Mediální inkvizitor Moravec byl jak pěna. Kam se poděl ten „investigativec“ politických kauz? Moravec se ani nezeptal, v jakém stádiu je to, co údajně odstartovalo tento politický skandál. Ani jednou, zdůrazňuji, ani jedinkrát nepoložil Ištvanovi otázku, třeba kdy bude lapen Rittin s Janouškem a kdyže budou vrženi do želez. Tato jména tam nepadla. Moravec se na nic rozumného neptal a Ištvan proto nic rozumného neřekl. Takový impotentní pořad o ničem a k ničemu. Ztráta času to sledovat.

Spekulace – Spekulace - Spekulace
Výše popisované chování Moravce a jeho mediálních kumpánů je naprostý fakt. Na řadu tak mohou přijít spekulace. Těch není nikdy dost, proto si spolu zaspekulujme. Říká se, že:
1. Za pádem Nečase je boj o dostavbu Temelína ve prospěch USA
2. Nečas při návštěvě Ruska pustil do hry o Temelín česko-ruské konsorcium
3. Moravec, Bradáčová a Šlachta spojují média a justici – vytváří virtuální realitu – Matrix
4. Bradáčová informovala amerického velvyslance o vnitřních záležitostech české justice
5. Jméno Bradáčové figuruje v uniklých depeších WikiLeaks
6. Žalobci donášeli na americkou ambasádu i velmi citlivé vnitropolitické informace
7. Bradáčová a Bašný s Ištvanem a Šeredou byli na stáži v USA
8. Jaroslav Fenyk (dříve prokurátor, nyní ústavní soudce!) na americkou ambasádu donášel pravidelně – zdroj WikiLeaks
9. Ištvan je jen nastrčený a za nitky tahá Bradáčová
10. Nečas se příliš pozdě zbavil exministra Jiřího Pospíšila
11. Pospíšil je „Capo di Tutti Capi“ a má ve svržení vlády prsty
12. Martinec byl odejit kvůli kompro fotkám Bradáčová-Šlachta
13. Vše bylo dlouhodobě plánované
Spekulace jsou spekulace. Pokud to není pravda, tak je to pěkně vymyšlené. Znepokojující je, že to celkem do sebe zapadá a dává to smysl…
 temelin.jpg
Ištvanův Epilog
Tento text jsem obdržel e-mailem. Považuji ho za zajímavý, autorem glosy je advokát. Jako vždy, jeho jméno a kontakt na něj nezveřejním. To by mi již nikdo nikdy nic neposlal:
K článku „Petr Nečas-politická Iveta Bartošová“ bych si dovolil podotknout, že p. Nečasová - Nagyová se nemohla dopustit tr. činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pochybuji, že ve své pravomoci podle pracovní náplně měla právo úkolovat vojenskou rozvědku. Pokud požádala o pomoc některého ze svých dobrých známých sledovat svou sokyni, nemohlo jít o tr. čin podle § 329 tr. zákona. Pro Ištvana to bude další rána do vazu. A  Dr. Nečas je z hlediska právní kvalifikace, kterou Dr. Ištvan zkouší, nestíhatelný.
Tolik názor advokáta. Jsem rád, že se mi ozval. Jak je vidno, pan Ivo Ištvan se svou družinou to bude mít u soudu těžké. A ještě těžší to bude mít s ohledem na vyšší kvalitu právníků obhajoby. Ištvan nemá nic, jen tu Nagyovou a tři lidi z Vojenského zpravodajství. Obžalováni mají být v lednu 2014. A i tento prachbídný „úlovek“ nejspíš neobhájí a u soudu bude s velkou pravděpodobností roznesen na kopytech.
Jako „Líder Máximo“ (nejvyšší vůdce) olomouckého Vrchního státního zastupitelství by měl vědět, co je jeho čestnou povinností. Podruhé se totiž do funkce nevrátí. To by nás USA musely opravdu prohlásit za svůj padesátý první stát.
Psáno pro Skutecnosti.cz

Foto: Jan Polák; iHNED.cz; prvnizpravy.cz; Žertovná koláž: Ondřej Hoppner

Žádné komentáře:

Okomentovat